Промени в законопроекта за МВР улесняват вноса на чужди специалисти Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред одобри измененията на второ четене

20 ноември

Промени в законопроекта за МВР улесняват вноса на чужди специалисти Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред одобри измененията на второ четене

Недостигът на квалифицирани кадри е един от основните проблеми, с които бизнесът у нас се сблъсква. Един от начините за противодействие на тази тенденция, е вносът на чужди специалисти. Нормативната база, по която това се случва към настоящия момент, е недостатъчно гъвкава и адаптивна. Тази ситуация е на път да се промени.

 

Документът, с който специалистите с висока квалификация от страни извън ЕС имат право да работят у нас, е познат като "синя карта". Той се издава за период от една година, с възможност за удължаване на срока с още толкова. Броят подновявания е неограничен, като задължително е наличието на основание за това. Налице е и нормативен списък, включващ общо десет професии от сектор информационни технологии, за които е разрешен вносът на специализирани кадри, когато подобна необходимост не е доказана с пазарен тест.

 

Предложените между първо и второ четене промени в проектозакона за МВР предполагат увеличаване на първоначалния срок на престой с документ "синя карта" на 4 години. Предвидено е и отпадане на списъка с професии. Измененията бяха приети на 7 ноември 2017г. на изнесено заседание в Русе на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

Председателят на комисията Цветан Цветанов посочи, че подобен подход би улеснил достъпа на българските общности в Молдова, Украйна и Албания до българския пазар на труда. Според него, подобно решение не би навредило на родните специалисти и колегите им от ЕС, които искат да се реализират у нас. Цветанов подчерта, че специализираните кадри са достатъчно добре платени към момента, но въпреки това броят им не е достатъчен и следва да се търсят пътища за неговото допълване.

 

Темата с вноса на чужди специалисти бе повдигната за разискване още преди месец и половина от вицепремиера Валери Симеонов.

 

До две седмици, предстои разглеждане на предложението и приетите текстове в пленарна зала.