Г-ЖА АНГЕЛКОВА - МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА ОТКРИ КОНФЕРЕНЦИЯ С МАЩАБНО МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ

31 май

Г-ЖА АНГЕЛКОВА - МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА ОТКРИ КОНФЕРЕНЦИЯ С МАЩАБНО МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ

                Министърът на туризма на България Николина Ангелкова откри международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма. Грандиозното събитие с участници от над 30 държави се проведе тази сутрин в голямата зала на хотел Риу Хелиос Парадайз в Слънчев бряг, а официални гости бяха министърът на туризма на Египет Рания Ал-Машат, която вчера в Бургас подписа споразумение между България и Египет и загатна за побратимяване между градовете Бургас и Александрия, министърът на туризма и занаятите на Алжир Абделкадер Бенмесауд, министърът на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович и генералния секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес.

              Сред публиката бяха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, директорът на Пристанище Бургас ЕАД Диян Димов и ректорът на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова.

            „Целта на тази конференция е да дадем платформа, чрез която да обсъдим всички възможности за устойчиво развитие на туризма между България, Алжир, Египет и Босна и Херцеговина. Убедена съм, че днешното събитие ще създаде дълготрайни взаимоотношения между нас и ще е в основата на бъдещи приятелства. Моята цел от друга страна е да успеем да привлечем вниманието на туристите към нашата страна, към прекрасните ни курорти и уникалните ни забележителности“, заяви на откриването на конференцията министърът на туризма на България Николина Ангелкова.

             След като около 300-та делегати от страната и чужбина – представители на водещи хотелски вериги, инвестиционни фондове, световни туроператори, базирани в над 35 държави, заеха местата си и конференцията започна, Ангелкова имаше честта първа да излезе на трибуната и да представи целите на събитието. Именно нейната реч зададе тон за предстоящата конференция, която ще се проведе в рамките на деня днес. Тя подчерта, че откакто съществува Министерсвото на туризма, в страната се наблюдава ръст от 30% в туристическия поток. От общия брой над 20 млн. нощувки 5 млн. са в Слънчев бряг. Самата конференция пък се провежда в най-големия курортен комплекс на страната защото тази година се навършват 60 години от основаването му през 1959 г.

           „Отрасълът туризъм генерира огромен ръст в икономиката на всяка страна, която го насърчава. Потенциалът на България е огромен – ние сме на трето място в Европа по брой на открити артефакти от древността. На наши територии са преминали 7 исторически епохи, а пред нас са само Италия и Гърция, където както знаете са се намирали двете най-големи империи в историята. България е на второ място по брой натурални лечебни извори, изпреварена само от Исландия. А материалната база от хотели по Черноморието не само е неоспоримо подходяща дори за бизнес туризъм. България може да развива туризъм целогодишно и се надявам, че този международен обмен на опит, който организираме днес, ще спомогне за развитието ни в тази насока“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която изказа благодарности към всички присъстващи на днешното събитие.