ФОРУМ НА КРИБ И ИНДУСТРИАЛНИЯ ЛОГИСТИЧЕН ПАРК В БУРГАС ПОКАЗА ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ В ДВУСТРАННИТЕ ОТНОШЕНИЯ

13 септември

ФОРУМ НА КРИБ И ИНДУСТРИАЛНИЯ ЛОГИСТИЧЕН ПАРК В БУРГАС ПОКАЗА ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ В ДВУСТРАННИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Засилва се интересът на италиански компании към Бургас, отчете Зам. кметът по финанси Красимир Стойчев.  Той откри Българо-Италиански бизнес форум, организиран с официалната подкрепа на КРИБ Бургас и Индустриален и логистичен парк Бургас, който се проведе в Гранд хотел и СПА „Приморец“.

В него участваха италианския посланик Н.Пр. Стефано Балди, представители на бизнеса и ключови държавни и общински учреждения.

Сред гостите бе Зам. областният управител на Бургас - проф. Севдалина Турманова, Изп. директор на Пристанище Бургас Диян Димов, Изпълнителният директор на Индустриалния парк Стамен Стамов, общинският съветник от Несебър Атанас Терзиев.

„В момента на територията на Община Бургас, според регистрацията си в Търговския регистър, работят 73 фирми с италианско участие. Те са основно в областта на услугите, стремим се да разширим интереса им. Добър пример са трите компании, които са закупили терени и инвестират в Индустриалната зона в Българово“, каза пред журналисти Зам. кметът на Бургас Красимир Стойчев.

В официалното си приветствие за откриване на форума той отбеляза, че Бургас е познат в Италия и градът подържа дипломатически и търговски отношения повече от 140 години. Едни от най-красивите сгради в Бургас, са дело на известния италиански архитект Рикардо Тоскани, подчерта Стойчев.

За добър пример на сътрудничество между българо-италиански фирми той посочи партньорството на Пристанище Бургас с италианската компания ММС, както и това на строителната ЕНЕЛ, изградила новата и супер модерна рафинерия на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

По време на форума бяха представени нови възможности и успешните инструменти за инвестиции и развитие на бизнеса между двете държави. Обсъдиха се и възможности за партньорство в посока търговия и производство на текстилни стоки и машини, мебели, хранително-вкусова промишленост и др., както и формите за привличане на туристи от Италия в България и обратно.