ОБЩИНА БУРГАС ЩЕ ИНИЦИИРА СРЕЩА МЕЖДУ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ И БИЗНЕСА

18 април

ОБЩИНА БУРГАС ЩЕ ИНИЦИИРА СРЕЩА МЕЖДУ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГИМНАЗИИ И БИЗНЕСА

Община Бургас ще инициира среща между директорите на професионалните гимназии, Инспектората по образование и бизнеса в града. Идеята е на управителите на предприятия и браншови организации в града, които днес се срещнаха с кмета Димитър Николов, заместника му Красимир Стойчев и представители на Регионалната инспекция по заетостта.

Бургаският бизнес изпитва недостиг на кадри в определени специалности, затова общинската администрация ще разработи специална програма "Работа в Бургас", с която да съдейства за привличането на специалисти, за които има дефицит на пазара на труда.

В момента бургаските фирми търсят строителни и софтуерни инженери, преподаватели, лекари и медицински сестри, висококвалифицирани ИТ специалисти, стругари, заварчици, инженер химици. До края на годината се очаква да отворят над 20 производства, които също ще имат нужда от кадри. Община Бургас е отворена за предложенията на бизнеса за начините, по които може да съдейства за привличането на недостигащите специалисти в определени сфери.

Представители на бизнеса алармираха още за сериозен дефицит на инженер химици, липсата на преподаватели по специфични специалности и набелязването на мерки за по-пряка координация между бизнеса и учебните заведения.

На срещата присъстваха още представители на КРИБ Бургас и регионалната асоциация на индустриалния капитал в България.